
Pleśń - jeść czy nie jeść?
- Dodał: Aleksandra Bazelak
- Data publikacji: 06.01.2021, 14:35
Kojarzysz białą lub zieloną, włochatą narośl na chlebie czy pomarańczy, na które właśnie miałeś wielką ochotę? „Zeskrobię, odkroję, a nie skażoną resztę – zjem”. Niestety, to co widzisz, to tylko część całego systemu, zarodniki i inne małe cząsteczki nadające pleśni kolor. Środek Twojego jedzenia porośnięty już jest siecią korzeni i rozgałęzień, niewidocznych gołym okiem. Zeskrob, odkrój – a pleśni i tak się najesz.
Pleśnią nazywa się grzyby należące do saprofitów. Są to organizmy, które pobierają energię z martwych szczątek organicznych. W skrócie – mają bardzo niskie wymagania pokarmowe, więc mogą się rozwijać praktycznie wszędzie. Doskonale znane nam są z łazienek, zawilgoconych ścian, basenów czy produktów spożywczych. Większość jest niegroźna, aczkolwiek niektóre gatunki pleśni (np. Aspergillus, Penicillium, Fusarium) zawierają mykotoksyny – toksyczne dla człowieka substancje, mogące wywoływać reakcje alergiczne, ostre zatrucia czy schorzenia układu oddechowego. Trują, choć nawet tego nie widzisz.
Czy mogą wywołać śmiertelne zatrucia? - Tak, ale tylko w ekstremalnych przypadkach zjedzenia dużej ilości wyjątkowo toksycznej pleśni, co w zasadzie wyklucza działanie nieświadome. Bezpośrednio i natychmiastowo pleśń nie zabija. To zabójca podstępny i cierpliwy. Długotrwała ekspozycja na pleśnie i ich toksyczne metabolity może skończyć się śmiertelną chorobą. Na przykład aflatoksyny prowadzą do rozwoju nowotworów. Związki te można spotkać głównie w orzeszkach ziemnych – powiedział dr Łukasz Stępień w wywiadzie dla magazynu Wiedza i Życie.
Zatem, produkty spożywcze, które zostaną zainfekowane, należy niezwłocznie wyrzucić. Myślenie, że wystarczy usunąć miejsce, gdzie zakażenie jest najbardziej widoczne – to błąd. Wyjątek stanowią twarde sery, które mają w sobie na tyle mało wilgoci, że pleśni ciężko dostać się do samego środka. Można odciąć zainfekowany kawałek z min. 3 cm zapasem i zawinąć w świeżą folię.
Jak zminimalizować występowanie pleśni w naszym życiu?
- Regularnie wietrz kuchnię, zwłaszcza po gotowaniu, podczas którego skrapla się dużo pary wodnej.
- Wycieraj do sucha drewniane deski do krojenia. Drewno jest idealnym miejscem do rozwoju pleśni.
- Przechowuj jedzenie w szczelnym zamknięciu i konsumuj resztki w ciągu 3 dni.
Źródło: www.wiz.pl
Aleksandra Bazelak
Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.