
Nowe piwo, którego celem jest poprawa stanu środowiska naturalnego
- Dodał: Aleksandra Bazelak
- Data publikacji: 08.03.2021, 13:30
Amerykański browar rzemieślniczy Flying Dog, zlokalizowany w stanie Maryland, rozpoczął produkcję nowego całorocznego piwa Chesapeake Wheat Ale, którego sprzedaż będzie wspierać odbudowę populacji ostryg w Zatoce Chesapeake - największym estuarium w Stanach Zjednoczonych.
Pojedyncza ostryga może przefiltrować maksymalnie około 190 litrów wody dziennie. Przywrócenie ich populacji jest jedną z najważniejszych rzeczy, jaką można zrobić, aby pomóc Zatoce i każdemu gatunkowi w jej ekosystemie. Działania browaru na rzecz odbudowy ostryg są prowadzone w ramach wieloletniej współpracy z Oyster Recovery Partnership, organizacją non-profit, działającą na rzecz zwiększenia wartości środowiskowej i ekonomicznej ostryg w Zatoce Chesapeake.
- Mamy szczęście mieć takich partnerów jak Flying Dog, którzy zapewniają nie tylko wsparcie finansowe, aby pomóc nam osiągnąć cele związane z odbudową ostryg, ale także platformę publiczną, aby opowiedzieć naszą historię - powiedział Paul Schurick, dyrektor ds. partnerstwa w Oyster Recovery Partnership.
- Wierzymy, że ważne jest połączenie sił, aby pomóc zatoce prosperować i cieszymy się, że możemy to robić poprzez to, co robimy najlepiej, czyli warząc pyszne piwo – dodał Ben Savage, dyrektor ds. marketingu w browarze Flying Dog.
Chesapeake Wheat Ale jest piwem pszenicznym, zawierającym 5% alkoholu. Delikatnie równoważy lekką goryczkę z owocowymi nutami chmielowymi. Każda sprzedaż jednego egzemplarza przełoży się na 10 młodych ostryg, które zostaną zwrócone do Zatoki. Piwo jest już dostępne w sklepach detalicznych.
NEW BEER: Our new deliciously crisp wheat ale supports oyster restoration efforts in the Chesapeake Bay through @OysterRecovery. For every Chesapeake Wheat you drink, you’re adding 10 little bivalves back into the Bay. Now available in MD, VA, WV. #disobedientbeer pic.twitter.com/aVlwsPS7aV
— Flying Dog Brewery (@FlyingDog) February 24, 2021
Źródło: Flying Dog
Aleksandra Bazelak
Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.