
Gwatemala: pizza pieczona na wulkanie
- Dodał: Aleksandra Bazelak
- Data publikacji: 13.05.2021, 13:10
David Garcia, 34-letni księgowy, w zaimprowizowanej kuchni pośród ostrych skał wulkanu Pacaya, który jest aktywny od kilku miesięcy, postanowił… piec pizzę.
Ostatni wybuch wulkanu Pacaya, znajdującego się około 30 km od stolicy Gwatemali, nastąpił w marcu bieżącego roku. Góra jest nadal aktywna, ze szczelin wydobywają się gorące gazy i w każdej chwili może dojść do kolejnej erupcji. Taki scenariusz nie przestrasza Davida Garcii, który w tych niebezpiecznych okolicznościach znalazł sposób na biznes.
Gwatemalczyk zaplanował serowanie okolicznym mieszkańcom i turystom pizzy pieczonej na wulkanicznych skałach. Rozprowadza ciasto na metalowym talerzu, który jest odporny na działanie temperatur sięgających 1000°C, smaruje je sosem pomidorowym, dodaje dużą porcją sera i kawałki mięsa. Następnie, ubrany w odzież ochronną w stylu wojskowym, Garcia kładzie pizzę na skałach.
- Wiele osób przyjeżdża dzisiaj, aby cieszyć się doświadczeniem jedzenia pizzy przygotowanej na wulkanicznym żarze - powiedział w rozmowie z AFP News.
Po raz pierwszy zaczął piec pizzę na zboczu góry w 2013 roku, w małych jaskiniach, które znalazł wśród skał. Jednak, jak sam mówi, nie sprzedawał wtedy dużo. Teraz zyskał sławę dzięki mediom społecznościowym i możliwość skosztowania jedzenia przygotowanego na wulkanie przyciąga turystów z całego świata.
- Pizza przyrządzona na wulkanicznym żarze to coś niesamowitego i wyjątkowego na skalę światową. Muszę mieć takie doświadczenie - powiedział Felipe Aldana, turysta, który spróbował pizzy Garcii.
Źródło: AFP News
Aleksandra Bazelak
Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.