
Powiew południowych Indii w Krakowie
- Dodał: Ela Albadri
- Data publikacji: 22.06.2021, 14:32
Ożywienie sektora gastronomicznego w okresie letnim, pozwala na nowo odkrywać smaki i aromaty z najbardziej egzotycznych zakątków świata. Prawdziwy rozkwit odnotowuje krakowski Mr Idly, w którym można poznać kulturę południowego stanu Indii, Tamil Nadu.
W miejscowościach turystycznych, takich jak Kraków, szczególne oblężenie przeżywają najbardziej unikatowe miejsca, czego przykładem jest Mr Idly. Jest to jedyna w mieście i okolicy restauracja pozwalająca na zapoznanie się z kuchnią południowych Indii, odmienną od powszechnie znanych w Polsce potraw pochodzących z północnych rejonów tego dalekiego kraju. Połączenie sztuki kulinarnej, autentycznych receptur, a do tego spora doza historii regionu i kultury tak ogromnego państwa sprawiają, iż Mr Idly nie tylko przetrwał trudny okres pandemii, ale cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców Małopolski.
W październiku 2021 roku przypada druga rocznica otwarcia restauracji, a oferta wciąż jest poszerzana o nowe pozycje w menu. Nazwa obiektu pochodzi od jednego z najpopularniejszych dań południowych Indii, a tytułowe Idly to rodzaj okrągłych i spłaszczonych klusek, spożywanych z różnorakimi sosami. Fundatorem, właścicielem i zarazem szefem kreatywnym lokalu jest pochodzących z Madurai w Tamil Nadu, biznesmen Shiv Vasanth Mokkamayan, dzałajacy w restauracji wraz z partnerami biznesowymi, który wraz z rodziną mieszka od przeszło dekady w Polsce. Idly inaczej nazywane są ciastkami ryżowymi i cechują się puszystością ciasta. Towarzystwo sosów, dostępnych w rożnych wariantach, dopełnia paletę możliwości, jaką zyskują konsumenci.
Inspiracją do stworzenia tego miejsca, jakie powstało na krótko przed wybuchem pandemii COVID-19, było wprowadzenie powiewu świeżości i poszerzenie oferty rynkowej krakowskiej gastronomii o dotychczas nieznane smaki, wprost z najbardziej wysuniętej na południe części Indii. Dania sygnowane jakością premium obejmują m. in. wspomnianą potrawę Idly, spektakularnie wyglądające naleśniki Dosa, dania mięsne i wegetariańskie z nutą sosów na bazie kokosa i samego mleka kokosowego, jak i wiele innych propozycji. Punktem wyjścia dla wizji tego miejsca jest otwarcie drzwi dla doznań odbiorcy, pobudzając wszystkie jego zmysły.
Orientalny wydźwięk lokalu przyciąga coraz więcej osób, zarówno z Krakowa, jak i okolic, gdyż jest to unikatowy obiekt, gdzie poza smakami prosto z Tamil Nadu można poznać kulturę Madurai – miasta słynącego z niezwykłego cudu architektury, świątyni Meenakshi (czyt. Minakszi). Według fundatora restauracji, do kluczowych nieporozumień związanych z postrzeganiem kuchni indyjskiej przez polskich konsumentów, szczególnie związanej z południowym obszarem kraju, zaliczyć należy utożsamianie jej z wysoką ceną. Tymczasem cennik w Mr Idly kształtuje się na uśrednionym poziomie, co stanowi nie lada gratkę dla miłośników kuchni orientalnej. Solidne porcje serwowane w lokalu (jak i na zamówienie z dostawą na adres), umożliwiają rodzinne czy przyjacielskie spotkania. Ponadto, biznesmen podkreśla, że tradycyjna kuchnia, wywodząca się z południowych Indii, nie jest wyłącznie ostra, szereg potraw cechują delikatne aromaty preferowane przez dzieci.
Sukces restauracji, jaki budowano w najbardziej niesprzyjającym okresie pandemii, jest determinowany nie tylko autorskim podejściem do tego projektu, ale też misją, która towarzyszy właścicielowi. Promowanie sztuki kulinarnej południowych Indii w południowej Polsce jest wsparte solidnymi porcjami serwowanymi klientom. Wystrój lokalu przybliża sympatykom Indii tematykę miasta Madurai oraz wspomnianej świątyni, uznawanej za jedno z 51 słynnych miejsc mocy w tradycji hinduizmu tamilskiego. Położenie obiektu w rejonie centrum handlowego Serenada sprzyja odizolowaniu się od chaosu panującego w rejonie krakowskiego Rynku Głównego.
Dla koneserów oryginalnych aromatów, gama smaków prezentowana przez Mr Idly obejmuje też cały szereg południowoindyjskich alkoholi, koktajli, moktajli, popularnych w Indiach piw, jak i deserów. Fani tego rodzaju atrakcji przybywają na posiłki o każdej porze dnia, czerpiąc również z możliwości organizacji imprez okolicznościowych. Uniwersalność oferty pozwala na zaspokojenie gustu zarówno dorosłych, jak i dzieci. Restauracja jest dedykowana głównie polskim odbiorcom. Wartość dodatkową do całokształtu wnosi finezja podania napojów i potraw. Hasło tego egzotycznego miejsca, adekwatnie do inspiracji i realizowania wizji właściciela, głosi: Nie tylko serwujemy jedzenie, ale służymy Szczęściem, przez duże Sz.