Książka kulinarna „The Polish Table” nagrodzona w międzynarodowym konkursie
- Data publikacji: 13.06.2021, 10:00
Książka The Polish Table/Mesa polaca autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została wyróżniona w dwóch kategoriach, w tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Awards. Zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna) oraz drugie miejsce w kategorii Embassy Books (Dyplomacja kulinarna). Książkę można bezpłatnie pobrać na stronie Fundacji Bunkatura.
Gourmand World Cookbook Awards to organizowany od 1994 roku konkurs książek poświęconych sztuce kulinarnej. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy publikacji z całego świata. Jest to jeden z najważniejszych i najbardziej prestiżowych konkursów skupiających kulinarne publikacje.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek: badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Warszawie. Zawodowo zajmuje się historią i antropologią jedzenia, turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Mołdawii czy na Wyspie Jersey, a oprócz rodzimej kuchni zajmuje się też tradycjami kulinarnymi Japonii, Korei Południowej oraz Finlandii. Magdalena Tomaszewska-Bolałek może się pochwalić nagrodami z wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, m.in. Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award czy Nagrody Magellana.
The Polish Table to bezpłatna publikacja o ewolucji polskiej kuchni oraz o jej kulturze kulinarnej. Jest poświęcona metodom produkcji, rytuałom, tradycjom oraz obyczajom polskiego stołu, a także smakom, które do dziś dominują na naszych stołach. Znajduje się w niej również kilka prostych przepisów na tradycyjne dania, które są możliwe do wykonania w większości miejsc na świecie. Wydanie książki zostało współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w ramach konkursu Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar. Partnerami projektu są: Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami.
Jak autorka zaznacza w rozmowie z Przemysławem Pawełkiem: - Ta książka została stworzona po to, żeby rozbudzić apetyt na Polskę. Żeby pokazać jak bogatą, ciekawą, interesującą mamy kulturę kulinarną. Zachęcić odbiorców do dalszych poszukiwań w tej kwestii, a także zachęcić ich do przyjazdu do polski i spróbowania naszego dziedzictwa kulinarnego tutaj na miejscu.
Książkę można bezpłatnie pobrać na stronie Fundacji Bunkatura w języku angielskim (The Polish Table) oraz w języku hiszpańskim (Mesa polaca). Jesienią tego roku ukażą się wersje książki w języku chińskim, japońskim oraz niemieckim.