
Hiszpania: epidemia salmonellozy
- Dodał: Karolina Koźlak
- Data publikacji: 05.02.2023, 09:07
W niedzielę (5.01) media poinformowały, że w Hiszpanii zarejestrowano kilkadziesiąt przypadków salmonellozy u osób, które spożyły tortillę jajeczną, w związku z czym rozpoczęto debatę na temat sposobu przygotowywania dań zwierających w swoim składzie jaja.
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez przedstawicieli resortu zdrowia, salmonellozę zdiagnozowano u 59 osób, które zjadły tortillę jajeczną w restauracji Casa Dani w Madrycie. 6 osób hospitalizowano.
Restauracja została tymczasowo zamknięta. Goście lokalu, u których wykryto salmonellozę, spożyli danie składające się ze smażonych ziemniaków i jaj, które jest jedną z najpopularniejszych potraw w kraju.
Epidemia przyczyniła się do wszczęcia debaty na temat sposobu przygotowywania dań zawierających jaja. Przez ostatnie trzy dekady według zaleceń hiszpańskich władz jaja, które podawano w lokalach gastronomicznych, musiały być pasteryzowane lub gotowane w temperaturze wynoszącej co najmniej 75℃. Jednakże w grudniu 2022 roku wprowadzono nowe przepisy, zgodnie z którymi jaja należy gotować w temperaturze wynoszącej co najmniej 70℃ przez dwie sekundy lub wynoszącej 63℃ przez 20 sekund. Uważa się, że do wzrostu zakażeń bakterią mogło dojść w związku ze zmianą przepisów.
Trwa śledztwo w tej sprawie. Przedstawiciele lokalu Casa Dani przekazali, że współpracują z lokalnymi władzami do spraw zdrowia, aby udowodnić, że tortille przygotowane w restauracji nie były skażone.
Spożycie produktu skażonego pałeczkami Salmonelli może powodować nieżyt żołądkowo-jelitowy, który objawia się między innymi stanem podgorączkowym lub gorączką, biegunką oraz nudnościami. U osób z obniżoną odpornością może wywołać zakażenie ogólnoustrojowe. Zakażenie może także przebiegać bezobjawowo.
Źródło: BBC

Karolina Koźlak
Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.