Francja: bagietkę wybrano jako kandydata do statusu dziedzictwa UNESCO
StockSnap/Pixabay

Francja: bagietkę wybrano jako kandydata do statusu dziedzictwa UNESCO

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 26.03.2021, 20:20

W piątek (26.03) francuski rząd poinformował, że bagietkę wybrano na kandydata do statusu niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Wśród kandydatów były również paryskie dachy oraz dożynki Biou d'Arbois w departamencie Jura. 

 

Według portalu Panetoscope każdego roku we Francji konsumowanych jest około 10 miliardów bagietek. W ciągu minuty w całym kraju spożywanych jest 320 sztuk tego pieczywa. Jednak, pomimo że bagietka jest niemalże symbolem we Francji, konsumenci coraz częściej kupują pieczywo w supermarketach, zamiast w tradycyjnych piekarniach. W 1970 roku na terenie Francji było 55 tysięcy piekarni. Obecnie jest ich 35 tysięcy. 

 

Piekarze twierdzą, że status UNESCO chroniłby sztukę wypiekania bagietek, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. - Ten tytuł pocieszy piekarzy i zachęci następne pokolenia do wypiekania - powiedział Mickael Reydellet, właściciel 8 piekarni. 

 

 

UNESCO ogłosi swoją decyzję w 2022 roku. Na liście niematerialnego dziedzictwo UNESCO znajdują się już między innymi kultura bartnictwa z Polski i Białorusi, hiszpańskie flamenco, chorwacka sztuka wyrobu pierników, belgijska kultura piwa oraz ugandyjska tkanina z kory drzewa. 

Źródło: France 24
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.