
Jak upiec chleb w domu? 10 sprawdzonych rad!
- Data publikacji: 12.01.2021, 12:02
Zamiast kupować chleb w piekarni, pokusić można się o jego samodzielne upieczenie w domowym zaciszu. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Oto nasz bardzo prosty przepis na domowy chleb.
Domowy chleb razowy — przepis
Szukasz prostego przepisu na domowy chleb razowy? Znajdziesz go poniżej! Do tego celu potrzebować będziesz:
- 500 g zakwasu żytniego,
- 500 g mąki żytniej,
- 200 ml letniej wody,
- 15 g soli.
Wszystkie składniki na domowy chleb z chrupiącą skórką mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy. Po 20 minutach czynność powtarzamy. Następnie przekładamy ciasto do specjalnej foremki do chleba — czy to ceramicznej, czy silikonowej lub glinianej. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury poniżej 50 stopni, tak aby ładnie wyrosło i przykrywamy całość folią spożywczą. Czekamy kilka godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy wyrośnie, wyjmujemy je z piernika i rozgrzewamy go do temperatury 220 stopni. Ponownie wkładamy foremkę i pieczemy przez 60 minut, stopniowo obniżając temperaturę do 180 stopni. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na specjalną kratkę do studzenia, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wystygnie.
Praktyczne akcesoria do domowego chleba
Domowy chleb pszenny gotowy! Jak najwygodniej go kroić? Z pomocą przychodzą noże pojedyncze od Tadar.pl. Tym, co je wyróżnia, jest ząbkowane ostrze. Ząbki takiego noża do domowego chleba na zakwasie mogą różnić się od siebie zarówno wielkością, jak i szerokością. Mogą być one ostro zakończone lub falowane. Ząbki pozwalają na sprawne, szybkie krojenie żywności mającej tendencję do uginania się pod naciskiem. Tego typu nóż doskonale sprawdzać będzie się w przypadku domowego chleba na drożdżach, bułek czy innych wypieków. To jednak niejedyne jego zastosowanie. Z powodzeniem wykorzystać można go także do krojenia twardych warzyw i miękkich owoców. Czym kierować się wybierając nóż do domowego chleba bez zakwasu? Pierwsza bardzo ważna kwestia to materiał, z którego zostało wykonane ostrze. Do tego celu najczęściej wykorzystuje się twarde, trwałe tworzywa. Jeżeli chodzi o rękojeść, musi być ona odpowiednio wyprofilowana, tak aby zagwarantować komfort podczas użytkowania.
Na czym kroić domowy chleb z ziarnami? Z pomocą przychodzą specjalne deski kuchenne. Najlepiej do tego celu sprawdzają się modele drewniane oraz bambusowe. Ciekawą propozycją są deski posiadające ażurową strukturę z prześwitami. Podczas krojenia, okruszki domowego chleba żytniego trafiają na znajdującą się w zestawie tacę, co pozwala na ich łatwe pozbycie się, bez obaw o bałagan na kuchennym blacie.
Jak przechowywać domowy chleb bezglutenowy? Gwarancją codziennych sukcesów jest odpowiednio dopasowany chlebak. Do wyboru mamy między innymi modele ceramiczne, które są higieniczne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Do ich zalet zaliczyć można także odporność na korozję i detergenty. Druga propozycja to chlebaki drewniane gwarantujące odpowiednią temperaturę i wilgotność, co skutecznie chroni przed przedwczesnym wysychaniem domowego chleba bez drożdży. W nowoczesnych kuchniach znakomicie sprawdzać będzie się chlebak metalowy, który jest lekki, trwały i łatwy w utrzymaniu w czystości. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się chlebaki bambusowe. Trudno się temu dziwić — pozwalają one na długi czas zachować świeżość przechowywanego w nich pieczywa. Co więcej, bambus jest odporny na zarysowania, korozję i odkształcenia. Bogaty wybór stylowych chlebaków znaleźć można na https://tadar.pl.
Nie da się zaprzeczyć, że smak i zapach domowego chleba z piekarnika nijak ma się do tego z piekarni. To czysta uczta dla zmysłów i doskonały sposób na spędzanie czasu wolnego.