
W lodzie tybetańskiego lodowca odkryto wirusy sprzed 15000 lat
- Dodał: Aleksandra Bazelak
- Data publikacji: 21.07.2021, 13:40
Naukowcy badający lód lodowcowy zidentyfikowali wirusy mające prawie 15 000 lat w dwóch próbkach lodu pobranych z Wyżyny Tybetańskiej w Chinach. Większość z nich różni się od innych zidentyfikowanych do tej pory, co może dostarczyć nowego spojrzenia na historię ewolucji wirusów.
Rdzenie lodowe zawierają warstwy lodu, które gromadzą się rok po roku, zatrzymując wszystko, co znajdowało się w atmosferze wokół nich w czasie, gdy każda warstwa zamarzała. Warstwy te tworzą swego rodzaju oś czasu, którą naukowcy mogą wykorzystać, by dowiedzieć się informacji o zmianach klimatycznych, co znajdowało się w atmosferze i jakie rodzaje życia istniały na przestrzeni dziejów.
W nowym badaniu, prowadzonym przez naukowców z Ohio State University, przeanalizowane zostały rdzenie lodowe pobrane w 2015 roku z pokrywy lodowej Guliya na Wyżynie Tybetańskiej, które datowane są na 14 400 lat. Po analizie lodu znaleziono kody genetyczne 33 wirusów. Stwierdzono, że cztery z nich należą do znanych typów bakteriofagów, ale co najmniej 28 to nowość.
- Są to wirusy, które rozwijałyby się w ekstremalnych środowiskach - powiedział Matthew Sullivan, współautor badania, profesor mikrobiologii na Ohio State University.
- Wirusy te mają sygnatury genów pokazujące, jak wirus jest w stanie przetrwać w ekstremalnych warunkach. Nie są one łatwe do wydobycia, a opracowana przez nas metoda odkażania rdzeni i badania drobnoustrojów w lodzie może pomóc w poszukiwaniu tych sekwencji genetycznych w innych ekstremalnych lodowych środowiskach - na Marsie lub na Księżycu - dodał.
Analiza naukowców wykazała, że odkryte wirusy prawdopodobnie pochodzą z gleby lub roślin, a nie zwierząt lub ludzi.
- Niewiele wiemy o wirusach i drobnoustrojach w takich ekstremalnych środowiskach oraz o tym, co tak naprawdę tam jest. Dokumentacja i zrozumienie tego jest niezwykle ważne: jak bakterie i wirusy reagują na zmiany klimatu? Co się dzieje, gdy przechodzimy z epoki lodowcowej do ciepłego okresu, jak teraz? - stwierdził Lonnie Thompson, profesor nauk o Ziemi w Ohio State University i główny autor badania.
Źródło: Ohio State University
Aleksandra Bazelak
Oficjalnie: studentka Technologii Żywności na Politechnice Opolskiej. Nieoficjalnie: lekkoduszna melancholiczka, miłośniczka podróży, irlandzkiej whiskey i chałki z masłem. Comedamus et bibamus cras enim moriemur.