Jaki związek mają wędliny z chorobami psychicznymi?

  • Data publikacji: 20.07.2018, 12:16

Naukowcy z Johns Hopkins University odkryli zaskakujący związek pomiędzy występowaniem manii a dietą bogatą w wędliny i peklowane mięso, m.in. salami, hot dogi czy suszone mięso wołowe. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Molecular Psychiatry.

 

Prace zespołu neurowirusologa z Johns Hopkins University, Roberta Yolkena, początkowo skupione były nad ewentualnym związkiem pomiędzy chorobami przenoszonymi drogą pokarmową a zaburzeniami psychicznymi. Badania przeprowadzone na 1101 osobach w wieku 18-65 lat (zarówno cierpiących na choroby psychiczne, jak i zdrowych) zamiast tego wykazały, że dieta pacjentów hospitalizowanych z powodu stanów maniakalnych była bogata w wędliny czy peklowane mięso (3,5 razy częściej niż u innych badanych). Okazało się także, że taki związek nie występuje u pacjentów, u których zdiagnozowano inne zaburzenia psychiczne, takie jak schizofrenia, ciężka depresja czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe bez epizodów maniakalnych.

 

Badanie w dużej mierze polega jedynie na obserwacji, dlatego nie można jednoznacznie ustalić związku przyczynowo-skutkowego, jednakże naukowcy spekulują, że za taki stan rzeczy może odpowiadać substancja chemiczna używana do konserwacji mięsa – azotan.

 

Zespół postanowił kontynuować swoje badania, przeprowadzając doświadczenie na szczurach. Zwierzęta karmione były tradycyjnym pokarmem oraz wołowiną bogatą w azotan i go pozbawioną. Po około dwóch tygodniach szczury na diecie bogatej w azotan wykazywały zaburzenia snu oraz nadpobudliwość. Ilość azotanów, którą dziennie spożywały zwierzęta, odpowiada ilości zawartej w hot dogu czy salami.

 

Okazało się również, że dieta bogata w tę konkretną substancję chemiczną spowodowała zaburzenia składu flory jelitowej u szczurów. Także zmiany w mózgu charakterystyczne były dla zaburzeń afektywnych dwubiegunowych.

 

Choroba dwubiegunowa charakteryzuje się epizodami depresji i manii, które mogą trwać tygodniami lub miesiącami i które objawiają się podwyższonym nastrojem i energią. Stany maniakalne mogą prowadzić u pacjentów do ryzykownych zachowań oraz urojeń, co wymaga częstej hospitalizacji. Choroba dwubiegunowa diagnozowana jest najczęściej u dwudziestoparolatków. Na razie nie stwierdzono jednoznacznie jej przyczyn, ale naukowcy często wskazują na obciążenia genetyczne i styl życia.

 

W innych badaniach niezdrowa dieta, w tym również duże spożycie mięsa, powiązana została z podwyższonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń psychicznych. Prawdopodobnie zmiany w mózgu powodowane są przez stan zapalny, stres oksydacyjny czy zmiany we florze jelitowej. Yolken uważa, że jego badania dostarczają kolejnego spojrzenia na powstawanie tego skomplikowanego schorzenia